inka

Jakie właściwości ma kawa zbożowa?

Kawę zbożową tradycyjnie nazywaną inką otrzymuje się ze zbóż takich jak orkisz, jęczmień, żyto, czy pszenicę. Producenci mają w zwyczaju dodawać do kawy zbożowej cykorię, przyprawy korzenne lub buraka cukrowego. Inka jest produktem zbożowym, a więc zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. Kawa zbożowa idealnie nadaje się do picia dla osób, które nie chcą lub z różnych przyczyn nie mogą pić zwykłej kawy. Dodatek cykorii powoduje, że inka napiera charakterystycznego smaku oraz aromatu podobnego do zwykłej kawy. Kawę zbożową mogą z powodzeniem pić kobiety w ciąży lub kobiety karmiące swoje dzieci piersią. Idealnie sprawdzi się dla osób, które cierpią na zaparcia oraz mające dolegliwości żołądkowe. Świetnie sprawdzi się dla osób z problemami ze strony wątroby lub trzustki. Inka jest lekkostrawna, a więc mogą ją pić, nie martwiąc się o stan zdrowia. Produkty Inka oferuje np. sklep Bee.

Jakie właściwości zdrowotne ma kawa zbożowa?

Kawa zbożowa ma zbawienny wpływ na ludzki organizm. Inka nie zawiera kofeiny, a więc nie musimy się martwić, że nas uzależni. Kawa zbożowa jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki piciu kawy zbożowej możemy poprawić perystaltykę jelit oraz pozbyć się zaparć, w znaczący sposób zredukować dolegliwości żołądkowe, zgagę. Dzięki kawie zbożowej pozbędziemy się kwaśnego smaku z ust, który jest charakterystyczny dla zwykłej kawyInka zawiera antyoksydanty, witaminy oraz minerały jak fosfor, żelazo, potas, magnez, cynk, a także witaminy z grupy B. Picie systematycznie kawy zbożowej, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz wspomaga pracę układu nerwowego.

Kto nie powinien pic kawy zbożowej?

Osoby cierpiące na celiakię i uczulone na jakiekolwiek składniki powinny zrezygnować z picia kawy zbożowej. Na półkach sklepowych znajdziemy produkty, które nie zawierają glutenu i można je spożywać bez żadnych obaw. 

 

inka

Czym jest popularna kawa zbożowa?

Kawę zbożową Inka możemy znaleźć na każdej półce praktycznie we wszystkich sklepach w Polsce. Jest jednym z najpopularniejszych napojów, który większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Nie było chyba takiej osoby za młodu, która nie zechciała, by usiąść do stołu razem z dorosłymi przy filiżance ciepłej, aromatycznej kawy i porozmawiać o bieżącym życiu. Jednak za każdym mama wykonywała pewną sztuczkę polegającą na zastąpieniu nam kawy normalnej przez kawę zbożową. Delikatny napój, jaki jest inka, powstaje z esencji prażonych zbóż, który bardzo często był podawany w przedszkolach, a do dzisiaj podaje się go w niektórych szkołach podczas przerwy śniadaniowej. Inka stanowi idealną alternatywę dla kawy zwykłej, a w szczególności dla osób, które nie mogą jej pić z różnych przyczyn. Smak kawy zbożowej znany jest praktycznie każdej osobie, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, czym tak właściwie jest kawa zbożowa. 

Jakie są zalety oraz wady kawy zbożowej?

Kawa zbożowa produkowana jest z prażonych nasion pszenicy, jęczmienia, żyta oraz roślin jak cykoria, burak, czy korzeń mniszka lekarskiego. W niektórych regionach inka produkowana jest z łubinu, prażonych nasion kozieradki. Do kawy zbożowej można z powodzeniem dodawać figi oraz żołędzie, które nadadzą kawie wyśmienitego, niepowtarzalnego smaku. Inka zawiera naturalne składniki, dlatego możemy znaleźć  w niej wiele substancji odżywczych. Kawa zbożowa dostarcza naszemu organizmowi wiele składników odżywczych. Inka korzystnie wpływa na przemianę materii. Zawiera duże ilości selenu, magnezu, a także witaminy z grupy B.

Dla kogo kawa zbożowa?

Kawa zbożowa polecana jest kobietą w ciąży, a także kobieta, które karmią swoje dzieci piersią. Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, dlatego śmiało może być podawana dzieciom lub osobą cierpiącym na wysokie ciśnienie. 

 

inka

Kawa zbożowa Inka doskonała dla kobiet w ciąży i nie tylko

Kawa zbożowa Inka

Czy masz ochotę na przepyszną, aromatyczną kawę? Oferujemy Ci kawę zbożową Inkę, której smak i zapach jest zbliżony do tradycyjnej kawy. To alternatywa dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać tradycyjnej kawy. Kawa zbożowa Inka nie zawiera kofeiny, dlatego nie działa pobudzająco. Dzięki temu mogą pić ją kobiety w ciąży oraz dzieci. Kawa zbożowa  Inka produkowana jest z ziaren zbóż: jęczmienia, żyta, orkiszu oraz z prażonego buraka oraz cykorii.

Zalety kawy zbożowej Inki

 Picie kawy zbożowej Inki ma sporo zalet. Do najważniejszych z nich należą:

  • Zawiera błonnik rozpuszczalny, to sprawia, że obniża poziom cholesterolu, glukozy we krwi oraz reguluje pracę układu hormonalnego
  • Ma witaminy grupy B, dlatego wspomaga pracę układu nerwowego oraz poprawia wygląd skóry i włosów
  • Bogaty jest w pierwiastki: fosfor, magnez oraz potas, dlatego zapewnia większą odporność na stres
  • Zawiera polifenole, które sprzyjają zmniejszeniu negatywnych skutków działania wolnych rodników
  • Jej smak i zapach są zbliżone do tradycyjnej kawy zawierającej kofeinę
  • Nie zawiera kofeiny, dlatego nie działa pobudzająco.
  • Jest prosta w przygotowaniu

Kto powinien zrezygnować z picia kawy zbożowej Inki?

Po wypiciu kawy zbożowej Inki, szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, dlatego nie powinny spożywać jej osoby, które chorują na cukrzycę. Inka jest także źródłem białka, dlatego powinny unikać jej osoby, które nie tolerują glutenu. Należą do nich chorujący na cekalię oraz nietolerujący glutenu. Nie zaleca się także picia kawy zbożowej pomiędzy posiłkami, ponieważ może powodować wzrost apetytu.

Jak zaparzać kawę zbożową Inkę?

Około 3-4 łyżek stołowych kawy zbożowej wsyp do 1 litra wrzącej wody. Następnie gotuj kawę przez około 5 minut. Przed podaniem jej, przecedź ją przez sitko.  Możesz także przygotować ją w ekspresie do kawy. Niezależnie od tego, w jaki sposób ją przyrządzisz, zawsze smakuje tak samo.

Wybierz kawę zbożową Inkę i ciesz się doskonałym smakiem.

Copyright © 2021