Jakie właściwości ma kawa zbożowa?

Kawę zbożową tradycyjnie nazywaną inką otrzymuje się ze zbóż takich jak orkisz, jęczmień, żyto, czy pszenicę. Producenci mają w zwyczaju dodawać do kawy zbożowej cykorię, przyprawy korzenne lub buraka cukrowego. Inka jest produktem zbożowym, a więc zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. Kawa zbożowa idealnie nadaje się do picia dla osób, które nie chcą lub z różnych przyczyn nie mogą pić zwykłej kawy. Dodatek cykorii powoduje, że inka napiera charakterystycznego smaku oraz aromatu podobnego do zwykłej kawy. Kawę zbożową mogą z powodzeniem pić kobiety w ciąży lub kobiety karmiące swoje dzieci piersią. Idealnie sprawdzi się dla osób, które cierpią na zaparcia oraz mające dolegliwości żołądkowe. Świetnie sprawdzi się dla osób z problemami ze strony wątroby lub trzustki. Inka jest lekkostrawna, a więc mogą ją pić, nie martwiąc się o stan zdrowia. Produkty Inka oferuje np. sklep Bee.

Jakie właściwości zdrowotne ma kawa zbożowa?

Kawa zbożowa ma zbawienny wpływ na ludzki organizm. Inka nie zawiera kofeiny, a więc nie musimy się martwić, że nas uzależni. Kawa zbożowa jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki piciu kawy zbożowej możemy poprawić perystaltykę jelit oraz pozbyć się zaparć, w znaczący sposób zredukować dolegliwości żołądkowe, zgagę. Dzięki kawie zbożowej pozbędziemy się kwaśnego smaku z ust, który jest charakterystyczny dla zwykłej kawyInka zawiera antyoksydanty, witaminy oraz minerały jak fosfor, żelazo, potas, magnez, cynk, a także witaminy z grupy B. Picie systematycznie kawy zbożowej, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz wspomaga pracę układu nerwowego.

Kto nie powinien pic kawy zbożowej?

Osoby cierpiące na celiakię i uczulone na jakiekolwiek składniki powinny zrezygnować z picia kawy zbożowej. Na półkach sklepowych znajdziemy produkty, które nie zawierają glutenu i można je spożywać bez żadnych obaw. 

 

Copyright © 2021